Menu
 

Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywac informację o nowościach na tej witrynie wpisz swój adres mail, a następnie wciśnij przycisk dodaj.
 

Linki

 

 


  

  

 

 

 


 

 

Warto wiedzieć

Zrozumieć EM Pierwszymi istotami na Ziemi były mikroorganizmy beztlenowe, które nie tolerowały tlenu. Żywiły się dwutlenkiem węgla i innymi silnie toksycznymi substancjami. Obecnie mikroorganizmy te można znaleźć w głębi ziemi, w roślinach, a także w jelitach ludzi i zwierząt. Podczas gdy aeroby - mikroorganizmy potrzebujące tlenu - teraz dominują, mikroorganizmy beztlenowe wciąż odgrywają istotną rolę, a bez współistnienia obydwu rodzajów, życie na Ziemi jakie znamy nie byłoby możliwe. data dodania: 21.05.2015 czytaj
 
Dziesięć przykazań rodzinnej harmonii 1. Zamknij buzię. Pomyśl zanim coś powiesz. Ugryź się w język, zanim z twoich ust padnie niepotrzebna zaczepka, która wywoła kolejną kłótnię. data dodania: 20.05.2015 czytaj
 
Gazowany cukierek w płynie Często reklamowane jako zdrowe i orzeźwiające musujące napoje bezalkoholowe, różnego rodzaju cole oraz napoje energetyzujące są niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ zawierają wiele składników, które wywołują szkodliwe efekty uboczne. Pojęcie „woda sodowa” pojawiło się w połowie osiemnastego wieku na określenie wody, przez którą chemicy przepuszczali dwutlenek węgla otrzymywany z sody oczyszczonej (kwaśny wodorowęglan sodu – ta sama która występuje w proszku do pieczenia) i nie miało ono nic wspólnego z obecnością sodu w wodzie gazowanej. data dodania: 19.05.2015 czytaj
 
DYNIA Ogromna i wszechstronna Nie sposób napatrzeć się do syta na kształty i formy dyni. To pewne, że gdyby ich zabrakło, jesień nie byłaby tak radośnie kolorowa, bo inne warzywa nie mają równie pięknych barw. data dodania: 18.05.2015 czytaj
 
Glukoza na huśtawce Bywa, że u diabetyka poziom cukru we krwi gwałtownie się podnosi lub obniża. Są sytuacje niebezpieczne dla zdrowia. W jaki sposób można im zapobiec? Osoba z cukrzycą powinna stale nosić przy sobie jakiś znaczek (np. bransoletkę lub wisiorek na szyi) z informacją, że ma cukrzycę, może mieć hipoglikemię, potrzebuje szybkiego podania cukru i interwencji pogotowia ratunkowego. Umożliwi to przyjście z pomocą, jeśli np. zasłabnie na ulicy. W naszej krwi stale krąży trochę cukru. Badając jego stężenie, sprawdzamy tzw. glikemię. Gdy jesteśmy na czczo, prawidłowa wynosi 60-125 mgproc. data dodania: 15.05.2015 czytaj
 
Cudowne kakao Analiza osadów chemicznych znalezionych w glinianych naczyniach na terenie dzisiejszego Hondurasu wykazała, że starożytni mieszkańcy Ameryki Środkowej już 1150 lat p.n.e. raczyli się napojami czekoladowymi. Jak wykazały badania, napoje te zawierały alkohol ze sfermentowanego miąższu owoców kakaowca. data dodania: 14.05.2015 czytaj
 
Szklanka roztopionego lodu Czy jest na świecie substancja bardziej tajemnicza i zmienna, choć jej skład chemiczny – H2O – się nie zmienia? Co wiemy o wodzie i jej niezwykłych właściwościach fizykochemicznych? Pomimo dość szczegółowych badań nauka nadal nie znajduje wytłumaczenia, dlaczego np. gęstość wody zwiększa się w temperaturze ujemnej, a przy dodatniej – zmniejsza. Nie wiemy też, dlaczego tylko woda może występować w trzech stanach skupienia: płynnym, stałym i gazowym oraz co sprawia, że spośródwszystkich płynów ma najwyższe napięcie powierzchniowe? Jest ponadto najsilniejszym, naturalnym rozpuszczalnikiem na Ziemi i potrafi przemieszczać się ku górze – po pniach drzew – pokonując ciśnienie o wysokości dziesiątek atmosfer. data dodania: 13.05.2015 czytaj
 
<| ... 21 22 23 24 25  ... |> 
Ogłoszenie
 

Aktualności

Cukrzyca: możliwy pomiar glukozy w pocie

Południowokoreańscy naukowcy z Seoul National University opracowali alternatywny sposób oceny poziomu glukozy - w pocie. O nowym pomyśle naukowców informuje pismo „Science Advances”.

05.04.2017 czytaj

3

3

23.11.2016 czytaj
Artykuły
 


 
Copyright DDSOFT.pl 2009