Menu
 

Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywac informację o nowościach na tej witrynie wpisz swój adres mail, a następnie wciśnij przycisk dodaj.
 

Linki

 

 


  

  

 

 

 


 

 

Warto wiedzieć

Kiełki rukoli Rukola jest liściastym warzywem o aromatycznym zapachu i oryginalnym, lekko pikantnym smaku. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale można ją uprawiać praktycznie wszędzie. data dodania: 02.09.2015 czytaj
 
Interakcje cz. II Warto wiedzieć, że spożywanie niektórych pokarmów, zażywanie preparatów witaminowych oraz suplementów diety zawierających pewne substancje roślinne lub zioła może powodować wystąpienie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza lekarstwami. Interakcje te są często bardzo złożone i mogą mieć miejsce w różnych etapach absorpcji leku przez organizm i mogą też dotyczyć jego przemian biochemicznych w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. Efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może więc być nieprzewidywalny z powodu takich właśnie wzajemnych oddziaływań. data dodania: 01.09.2015 czytaj
 
Jesteś tym, co jesz! Coraz trudniej przychodzi nam rozeznanie się w różnorodności towarów spożywczych opatrzonych niewinnie brzmiącymi określeniami: ulepszony, wzbogacony, rafinowany... Choćby pieczywo, kilkaset gatunków chleba i galanterii piekarniczej, a wszystko świeżutkie, chrupiące, wypiekane z mąki bielszej od śniegu, z domieszką barwników, środków aromatycznych poprawiających smak, z przyspieszaczami, spulchniaczami, utrwalaczami... Zjadamy to wszystko wraz z pieczywem i już nie pozbywamy się owych chemicznych domieszek z organizmu... data dodania: 31.08.2015 czytaj
 
Kora brzozy - zwiększa wrażliwość na insulinę Występujący w korze brzozy biały barwnik, betulina, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega otyłości i zwiększa wrażliwość na insulinę. Co ważne, w tętnicach myszy, w których planie żywieniowym uwzględniono betulinę, nie rozwijały się tez blaszki miażdżycowe. W ten sposób udowodniono, że związek znany wcześniej głównie ze swego zbawiennego wpływu na skórę, wspaniale nadaje się do zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy. data dodania: 24.08.2015 czytaj
 
Interakcje Warto wiedzieć, że spożywanie niektórych pokarmów, zażywanie preparatów witaminowych oraz suplementów diety zawierających pewne substancje roślinne lub zioła, może powodować wystąpienie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza lekarstwami. Interakcje te są często bardzo złożone i mogą mieć miejsce w różnych etapach absorpcji leku przez organizm i mogą też dotyczyć jego przemian biochemicznych w wątrobie lub przewodzie pokarmowym. Efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może więc być nieprzewidywalny z powodu takich właśnie wzajemnych oddziaływań. Bardzo istotną kwestią jest tez to, czym leki popijamy, jaki wpływ na przyjmowane preparaty mają określone używki oraz które produkty spożywcze osłabiają działanie leku, a które je wzmacniają. data dodania: 21.08.2015 czytaj
 
Insulina potrzebna mózgowi Każdy, kto zetknął się z cukrzycą wie, jak ważnym hormonem jest insulina. Przede wszystkim pomaga komórkom magazynować cukry i tłuszcze, czyli materiały energetyczne. Kiedy organizm produkuje jej zbyt mało (cukrzyca typu 1) albo niewłaściwie na nią odpowiada (cukrzyca typu 2), pojawiają się zaburzenia metaboliczne szkodliwe dla serca, naczyń krwionośnych i nerwów obwodowych. data dodania: 20.08.2015 czytaj
 
Margaryna czy masło Tłuszcze w pożywieniu są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, warunkują przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) i dostarczają niezbędnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których ustrój człowieka nie potrafi syntetyzować. Z jednego grama tłuszczu ustrój uzyskuje ok 9 kcal. data dodania: 19.08.2015 czytaj
 
<| ... 16 17 18 19 20  ... |> 
Ogłoszenie
 

Aktualności

Cukrzyca: możliwy pomiar glukozy w pocie

Południowokoreańscy naukowcy z Seoul National University opracowali alternatywny sposób oceny poziomu glukozy - w pocie. O nowym pomyśle naukowców informuje pismo „Science Advances”.

05.04.2017 czytaj

3

3

23.11.2016 czytaj
Artykuły
 


 
Copyright DDSOFT.pl 2009