Aronia - polski czarny skarb
Choć nad Biebrzą zwalczamy gatunki obce tym razem zrobimy wyjątek, dając zielone światło aronii w przydomowych ogródkach.
Aronia przywędrowała do Polski poprzez Rosję i Skandynawię ale pochodzi z Ameryki Północnej. We wschodniej części Ameryki, od krainy wielkich jezior po Florydę, rosną gatunki aronii o czarnych i czerwonych owocach. Aronia jest spokrewniona z jarzębiną. W Rosji jest nazywana „czarną jarzębiną", ale Anglicy mówią „chokeberry" (dławiąca jagoda). Niestety, owoce aronii, są cierpkie i nie wszystkim smakują. Mają jednak bogactwo składników korzystnie wpływających na zdrowie, o czym ciągle za mało osób wie. Największą zaletą aronii jest jej unikalny skład chemiczny: mają bardzo dużo antocyjanów, katechin i ich polimerów (tanin) i kwasu chlorogenowego.
Antocyjany to czerwone barwniki obecne w dużych ilościach w ciemno zabarwionych owocach takich jak: aronia, czarne jagody, czarna porzeczka, czarny bez, wiśnie, żurawiny czy ciemne winogrona. W krajach północnych owoce jagodowe zawsze były ważnym składnikiem diety. Medycyna ludowa polecała je przy infekcjach, stanach zapalnych, w walce z nadciśnieniem i kruchością naczyń krwionośnych.
Czerwone wino i przetwory z aronii mogą chronić przed zawałem
Duże zainteresowanie świata medycznego antocyjanami rozpoczęło się od czerwonego wina kiedy pokazano, że jego spożycie zmniejsza ryzyko zawału serca. Śmiertelność była znacznie mniejsza w południowej Francji - zjawisko to nazwano „francuskim paradoksem". Korzystny wpływ czerwonego wina wynika przede wszystkim z anty-utleniającego działania związków polifenolowych, takich jak antocy-janiny czy katechiny. Środowiska medyczne przyjęły te informacje dość życzliwie; kieliszek czerwonego wina do kolacji jest zaleceniem racjonalnym i sympatycznym. Jednak zwiększone spożycie przetworów (soku, wina czy nalewki) z aronii, czarnej porzeczki czy wiśni też mogłoby zmniejszyć liczbę zawałów serca! Antocyjany aronii obniżają ciśnienie nawet o 7-10 mmHg, co pokazano w badaniach klinicznych wykonanych w 2007 r w trzech polskich ośrodkach uniwersyteckich. Aronia może być cenna w profilaktyce miażdżycy. Gdyby Polacy naprawdę zastosowali aronię w codziennej diecie - moglibyśmy mówić o „polskim paradoksie".
Porównując zdolności antyoksydacyjne serii soków owocowych okazało się że liderem nie jest sok pomarańczowy ale sok z aronii. Wśród syropów owocowych najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne miał syrop z aronii. Ciekawe jest porównanie win: najwyższą aktywność an-tyoksydacyjną miały wina zrobione z aronii, następne w kolejności było wino z czarnych porzeczek i czarnych jagód. Miały one większą aktywność niż wino z winogron. Wyniki przestają dziwić jeśli wziąć pod uwagę zawartość związków czynnych w owocach. Owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie, ponad 500 mg w 100 g owoców, znacznie więcej niż w owocach czarnego bzu czy w czarnej porzeczce. Dzięki obecności antocyjanów sok ma piękny, ciemnoczerwony kolor, bardzo podobny do czerwonego wina. Również katechiny występują w owocach aronii w bardzo dużych ilościach (ponad 1,5%), niespotykanych w innych owocach jagodowych, co nadaje aronii cierpki smak.
Bioaktywne zwiazki obecne w owocach aronii mają korzystny wpływ na poziom cukru, insuliny, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także zwiększają pojemność antyoksydacyjną płynów ustrojowych. Dzięki tym właściwościom aronia w postaci soku (ew. słodzonego stewiozydami) może stanowić cenne uzupełnienie diety diabetyków.
W czasie II wojny światowej lotnikom RAF-u, podawano dżem z czarnych jagód aby zachowali lepszy wzrok i lepiej widzieli o zmroku. Dzisiaj antocyjany czarnych jagód czy aronii są potrzebne przede wszystkim osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.
Aronia szansą dla polskiego przemysłu przetwórczego
Aronia nie tylko ma najwięcej antocyjanów i katechin ze znanych owoców, ale jest uprawiana w Polsce na dużych plantacjach. Jest to największy areał uprawy aronii na świecie, zbieramy jej 30- 50 tysięcy ton rocznie. W XXI wieku szansę na sukces mają tylko te owoce, które można uprawiać na plantacjach i zbierać kombajnem, dzięki czemu są łatwo dostępne i tanie.
Aronia jest głównie przerabiana na sok i koncentraty soku, ale z owoców aronii wytwarza się też dżemy, mrożonki, herbatki owocowe, wina i nalewki (szkoda, że na tak małą skalę!). Obecność Polski w UE stwarza możliwość promowania aronii na zachodzie Europy, może to być szansą dla polskiego rolnictwa i firm przetwórstwa rolno-spożywczego.
W USA i Kanadzie coraz bardziej popularny jest ruch konsumencki na rzecz świeżej żywności: „eat local", czyli „jedz lokalne produkty". Amerykańscy konsumenci są zachęcani do zakupu produktów wyprodukowanych w promieniu 100 mil od domu. Czy Polacy muszą się aż tak bardzo uzależniać od produktów z daleka? Sok pomarańczowy nie powinien dominować na polskich stołach, powinniśmy częściej pić bardzo zdrowy sok z aronii, czarnej porzeczki czy jabłek. Praktycznie przestaliśmy robić przetwory w domu i stale kupujemy gotową żywność w supermarketach.
Aronia: „czarny skarb" dla właścicieli ogródków
Co można robić z aronii? Bardzo smaczne są kandyzowane owoce aronii (i aronia w czekoladzie), które można wykorzystać podobnie jak bakalie, dodawać do ciastek i deserów. Polecamy domowy dżem z aronii, znakomity z dodatkiem truskawek czy jabłek oraz powidła aroniowo-śliwkowe, które można dodawać jako nadzienie do ciastek czy rogalików. Sok z aronii lepiej smakuje, kiedy jest posłodzony miodem lub brązowym cukrem trzcinowym (z niewielkim dodatkiem soku z cytryny).
Dlatego osoby mające ogródek lub działkę zachęcam do posadzenia 2-3 krzaków aronii. Są dekoracyjne w maju, w czasie kwitnienia oraz jesienią, kiedy liście są intensywnie czerwone. Zebrane owoce można przerobić na smaczne przetwory, z których będzie się cieszyła cała rodzina.
Prof. Iwona Wawer
Więcej informacji o aronii oraz przepisy na aroniowe dania w książce: I. Wawer, P. Eggert, B. Hołub „Aronia superowoc", wyd. Wektor, Warszawa 2012
/do kupienia w sklepie internetowym: www.skarbydlazdrowia.pl/.
Profesor dr hab. Iwona Wawer - jest kierownikiem Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajmuje się badaniami struktury związków biologicznie czynnych izolowanych z roślin oraz leków. Autorka książek: „Aronia, polski paradoks" (2005, 2006), „The power of nature: Aronia mela-nocarpa" (UK 2006, USA 2010), „Suplementy diety dla ciebie" (2009). „Aronia-superowoc" (2012). Wice-prezes Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.
Wszystkich zainteresowanych uprawą aronii w przydomowym ogródku oraz zakupem sadzonek, soków i nektaru z aronii zachęcamy do kontaktu z Augustowsko-Podlaskim Stowarzyszeniem Eko-rolników zajmującym się m.in. hodowlą i wykorzystaniem aronii - kontakt obok
Gdzie najbliżej można kupić sok i nektar z aronii?
Sieć sklepów PSS Społem Białystok www.spolem.bialystok.pl;
Sieć sklepów „Arhelan" woj. podlaskim www.arhelan.com.pl
Podlaskie Stowarzyszenie Diabetyków. Sklep Gaja. Białystok, ul. Branickiego 1
Sklep internetowy „Bio-kiosk" Białystok www.bio-kiosk.pl
data dodania: 19.02.2014
powrót