Nowy wymiar truskawki
Wzbogacenie dziennej diety o truskawki może uchronić nas przed cukrzycą oraz chorobami serca. Ekstrakty zawarte w truskawkach uaktywniają bowiem w ciele człowieka białka o nazwie Nrf2 – potwierdza prof. Paul Thornalley z Uniwersytetu Warwick.
Białka te zwiększają ilość przeciwutleniaczy w organizmie oraz redukują poziom cholesterolu, który może wywoływać choroby sercowo-naczyniowe.
W oświadczeniu prasowym prof. Thornalley dodał: Odkryliśmy, w jaki sposób truskawki przyczyniają się do budowy bariery ochronnej naszego organizmu pozwalającej na utrzymanie komórek, organów, naczyń krwionośnych w zdrowiu oraz zmniejszającej ryzyko zachorowań na cukrzycę i choroby serca.
Następny krok w badaniach to odkrycie, który typ truskawek przyczynia się najbardziej do budowy tejże ochrony oraz jaka ilość dziennego spożycia truskawek może ustrzec nas przed chorobami.
oprac. Małgorzata Kuryłowicz
źródło: diabetes.co.uk
data dodania: 09.07.2012
powrót