Czas na herbatę...
Co więcej, opublikowane w brytyjskim Biuletynie Żywności badania dotyczące korzyści płynących z herbaty dowodzą, że picie tego jakże popularnego napoju także w Polsce, może zmniejszyć nie tylko ryzyko zawałów serca o maksymalnie 60%, ale również znacznie obniżyć liczbę zachorowań na cukrzycę typu 2.
Prowadząca badania Carrie Ruxton potwierdza: Biorąc pod uwagę dostępne dowody, regularne picie czarnej herbaty obniża ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia oraz cukrzycę typu 2.
Wciąż bowiem istnieje naukowo potwierdzone przekonanie, że herbata pomaga zapobiegać zakrzepom krwi oraz reguluje poziom jej ciśnienia.
Aktualne badania rzucają nowe światło na walory czarnej herbaty i dodają, że picie herbaty wspomaga również produkcję ochronnych związków. Teanina oraz antyutleniacze zawarte w herbacie wpływają także na produkcję tlenku azotu w ciele człowieka, a co za tym idzie, wpływają również na nasze tętnice.
oprac. Małgorzata Kuryłowicz
źródło: diabetes.co.uk
data dodania: 09.07.2012
powrót