Wegetarianizm – zdrowie czy moda
Jak w każdej sytuacji która ma przeciwników, znajdą się też jej zwolennicy, i tak jest z wegetarianizmem. Może być stylem życia albo dietą, wynika z pobudek etycznych bądź zdrowotnych. Współcześnie, gdy za wiele przewlekłych chorób, takich jak miażdżyca czy rak jelita grubego, obwinia się nadmierne spożywanie mięsa, wegetarianizm może stać się synonimem zdrowia, ale może pozostać modą, decyzja należy do nas.
Fot. spjanuszkowo.pl
Korzenie wegetarianizmu sięgają starożytnych Indii, gdzie zrodził się na podbudowie religii. W Europie zaczęto propagować wegetarianizm w VI w. p. n. e. Obecnie jest zjawiskiem powszechnym.
Istnieje wiele odmian wegetarianizmu. Dieta ta nie ogranicza się jedynie do niejedzenia mięsa. Często wyklucza z jadłospisu także produkty mleczne takie jak sery, albo jaja. Niektórzy rezygnują z miodu, inni jedzą tylko surowe warzywa i owoce. Każdy, kto decyduje się na dietę bezmięsną, powinien zadać sobie pytanie, czy jest ona zdrowa. Na nie spróbuję znaleźć odpowiedź.
Mówi się, że wegetarianie, bardziej niż mięsożercy, narażeni są na anemię. Jest to niedokrwistość, która może być spowodowana niedoborem żelaza i witaminy B12. Są to składniki bardzo potrzebne dla naszego organizmu i choć ich ilość jest podobna zarówno w produktach mięsnych jaki i warzywach, to te drugie są mniej przyswajalne. Zastanawiające jest jednak, że często to mięsożercy cierpią na anemię. Warto wiedzieć, że witamina C potraja ilość przyswajanego żelaza. Co do witaminy B12, ciekawy jest fakt, iż osoby niejedzące mięsa potrzebują jej mniej.
Kolejna wątpliwość wegetarian dotyczy zapotrzebowania na białko. Czy ludzie musza je czerpać tylko z mięsa? Z powodzeniem zastępują je soja, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. WHO stale zmniejsza wartości gramatury potrzebnego nam białka, nasz organizm czerpie energię głównie z węglowodanów.
Monotonia posiłków jest problemem nie tylko wegetarian. Także osoby jedzące mięso często mają ograniczone menu. Jednak dla wegetarian może być groźna. Warzyw i owoców nam nie brakuje, mamy ich do wyboru, do koloru. Pamiętajmy, by z tego wyboru korzystać, dieta była zbilansowana i uniknąć jakichkolwiek niedoborów. Początkującym wegetarianom zalecam sięgnięcie do literatury, natomiast weterani niech nie zapominają o białku zawartym w roślinach strączkowych. Smacznego!
Paulina Kubacka
data dodania: 07.05.2015
powrót