Menu
 

Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywac informację o nowościach na tej witrynie wpisz swój adres mail, a następnie wciśnij przycisk dodaj.
 

Linki

 

 


  

  

 

 

 


 

 

Warto wiedzieć

Nadzieja dla uzależnionych od jedzenia. Co zrobić, gdy mimo obietnic i przyrzeczeń mamy trudność by wytrwać na diecie. Dla niektórych jest to wręcz nierealne. Gdy jedzenie staje się problemem, który nas przerasta, bo żyjemy aby jeść, zamiast jeść, aby żyć... data dodania: 18.06.2015 czytaj
 
Cukrzycowe menu Dieta osób z cukrzycą jest w zasadzie podobna do zalecanej ludziom zdrowym; to po prostu higieniczne i dobrze skomponowane posiłki, spożywane w powiązaniu ze stosowaniem leków. Dieta cukrzycowa ułatwia ich działanie, m.in. zmniejsza się stężenie glukozy we krwi, ponadto przeciwdziała miażdżycy, zapobiega hipoglikemii i zwiększa kondycję fizyczną. data dodania: 17.06.2015 czytaj
 
Ryżowy skarb Ayurveda to starożytna medycyna hinduska. Ayu – znaczy „żyć” lub „życie codzienne”, a veda – wiedzę, której korzenie sięgają w trudną do ogarnięcia przeszłość. Ayurveda jest praktycznie nauką o zdrowym życiu i samoleczeniu, wskazuje ludziom, jak zachować doskonałe zdrowie i osiągnąć długowieczność. Mądrość ayurvedy, zawarta w starodawnych traktatach, pochodzi od riszich, dawnych mędrców-lekarzy, którzy osiągnęli ją drogą intuicyjną bezpośrednio ze świadomości kosmicznej. Stwierdzili oni, że świadomość jest energią przejawiającą się w pięciu podstawowych elementach, którymi są eter (niebo), powietrze, ogień, woda i ziemia. Zrozumienie tych elementów stanowi sedno nauki ayurvedy, zaś zachowanie równowagi pomiędzy nimi to najlepszy sposób na zdrowie. data dodania: 16.06.2015 czytaj
 
Smakowite zagrożenie – Grilluj z nami – zapraszają producenci przeróżnych kiełbasek, kaszanek, porcjowanych mięs. To hasło zdobi witryny sklepowe, dopada nas w reklamach prasowych, radiowych i telewizyjnych. data dodania: 15.06.2015 czytaj
 
Makro- i mikroelementy w cukrzycy Prawidłowe żywienie w cukrzycy powinno, także, pokrywać zapotrzebowanie organizmu na niezbędne minerały, które mają szczególne znaczenie w gospodarce węglowodanowej organizmu, mogą być mediatorami działania insuliny. data dodania: 11.06.2015 czytaj
 
Prastare zboże - Orkisz Orkisz, zboże w starożytności i średniowieczu bardzo popularne, będące absolutnie niezbędnym, podstawowym elementem diety, dziś jest niestety rzadko uprawiane. W dziewiętnastym wieku orkisz został ostatecznie wyparty przez coraz intensywniej uprawianą, dającą większe plony pszenicę. Oba zboża należą zresztą do tego samego rodzaju (łac.: Triticum), obejmującego różne gatunki pszenicy. Inna, często używana nazwa orkiszu – szpelc – pochodzi od łacińskiej nazwy tego zboża (Triticum spelta). Orkisz uprawiany był już w starożytnym Egipcie i na Bliskim Wschodzie, wspominają o nim teksty biblijne. W Europie zboże to znali i uprawiali Germanie. Cenione było także przez Rzymian jako pokarm dający zdrowie, siłę i sprawność fizyczną. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości orkisz wychwalany był przez średniowieczną niemiecką mistyczkę, uczoną i uzdrowicielkę z dwunastego wieku, Hildegardę z Bingen. Za najważniejszy filar medycyny uznawała ona właściwą dietę, której podstawą był właśnie orkisz. data dodania: 10.06.2015 czytaj
 
Lniana terapia Len zwyczajny, roślina jednoroczna o wysokiej, delikatnej łody­dze zwieńczonej niebieskimi kwiatami, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, dostarczających włókna i oleju tłoczonego z nasion. O znaczeniu leczniczym tych nasion (Semen Lini) pisali starożytni medycy greccy i rzymscy VI wieku przed naszą erą. Na przykład Hipokrates zalecał stosowanie lnu w przypadku zapalenia błon śluzowych, w bólach podbrzusza czy biegunce. data dodania: 09.06.2015 czytaj
 
<| ... 21 22 23 24 25  ... |> 
Ogłoszenie
 

Aktualności

Cukrzyca: możliwy pomiar glukozy w pocie

Południowokoreańscy naukowcy z Seoul National University opracowali alternatywny sposób oceny poziomu glukozy - w pocie. O nowym pomyśle naukowców informuje pismo „Science Advances”.

05.04.2017 czytaj

3

3

23.11.2016 czytaj
Artykuły
 


 
Copyright DDSOFT.pl 2009