Menu
 

Newsletter
Jeśli chcesz otrzymywac informację o nowościach na tej witrynie wpisz swój adres mail, a następnie wciśnij przycisk dodaj.
 

Linki

 

 


  

  

 

 

 


 

 

Warto wiedzieć

EM sposób na czarodziejski ogród Mikroorganizmy są istotami żywymi, są wszędzie. Dzięki ich różnorodności i możliwościom przystosowawczym mikroorganizmy znalazły sobie wszystkie możliwe środowiska. Do dnia dzisiejszego poznano dopiero ok 5000 rodzajów bakterii i prawie sto tysięcy rodzajów grzybów i prawdopodobnie jest to zaledwie niewielka część istniejących rodzajów mikroorganizmów. data dodania: 27.07.2015 czytaj
 
Dieta nocy i dnia Podobnie jak całe nasze życie, podlegające różnym rytmom - z pracą, odpoczynkiem czy snem, również odżywianie powinno odbywać się w odpowiednich porach dnia i nocy. Zaś nieznajomość tych rytmów może prowadzić do zachwiania fizycznej i psychicznej równowagi. data dodania: 23.07.2015 czytaj
 
Dieta - element terapii Dieta stanowi nieodłączny element terapii cukrzycy i ma na celu m.in.: dążenie do osiągnięcia normoglikemii; zmniejszenie czynników ryzyka chorób sercowo - naczyniowych; dostarczenie energii; osiągnięcie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała; zapobieganie ostrym i przewlekłym powikłaniom cukrzycy. data dodania: 22.07.2015 czytaj
 
Cukrzyca a gluten Gluten jest substancją białkową, którą otrzymuje się podczas wymywania pod bieżącą wodą skrobi i rozpuszczalnych składników z mąki pszennej. Charakteryzuje się on dużą sprężystością i elastycznością, a w przemyśle piekarskim jest miernikiem właściwości wypiekanych mąk. Gluten jest białkiem niejednorodnym, polimorficznym, rozpuszczalnym w alkoholu. Ponad połowę jego objętości stanowią gliadyny oraz gluteniny i albuminy. Gliadyna jest prolaminą, białkiem zawierającym duże ilości aminokwasów: proliny i kwasu glutaminowego. Do glutenu zalicza się także prolaminy innych zbóż, jak sekalinę z żyta, hordeinę z jęczmienia i aweninę z owsa. data dodania: 21.07.2015 czytaj
 
Błonnik wskazany dla diabetyków Jednym z elementów postępowania w cukrzycy typu 2, jest leczenie żywieniowe. Ma ono na celu poprawę kontroli poziomu glukozy w surowicy krwi, profilu lipidowego oraz ciśnienia tętniczego,a w efekcie zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. data dodania: 20.07.2015 czytaj
 
Aktywność fizyczna w cukrzycy Ćwiczenia są dobre dla każdego! Diabetolodzy z wielu powodów zalecają osobom z cukrzycą regularne wykonywanie ćwiczeń. Wszelki ruch i aktywność fizyczna wpływają na zdrowie. Należy jednak wybrać bezpieczny i odpowiadający naszym potrzebom sport. data dodania: 14.07.2015 czytaj
 
Brązowy skarb Znany od niepamiętnych czasów ryż został udomowiony prawdopodobnie w Indiach. Stamtąd powędrował do Chin i Japonii, a także w przeciwną stronę - do Persji, a stamtąd na podbój całego świata. Do Europy dotarł w VI - VII wieku. Pierwsze uprawy powstały w Hiszpanii po zdobyciu jej przez Maurów, a także na Sycylii, przez jakiś czas pozostającej pod panowaniem Arabów. Do Polski trafił ryż prawdopodobnie dość dawno temu - przez bliskie kontakty naszej państwowości utrzymywane z Włochami. Europa wypracowała sobie różne formy używania ryżu; zajadają się nimi nie tylko Włosi ale także Francuzi, Anglicy i inni, m.in. Polacy. Jednak tak naprawdę Europejczycy niewiele o nim wiedzą. Na świecie jest niemniej niż siedem tysięcy odmian ryżu. Pośród przeróżnych gatunków za najcenniejszy, najdelikatniejszy uchodzi "basmati", ryż indyjsko - pakistański. data dodania: 13.07.2015 czytaj
 
<| ... 16 17 18 19 20  ... |> 
Ogłoszenie
 

Aktualności

Cukrzyca: możliwy pomiar glukozy w pocie

Południowokoreańscy naukowcy z Seoul National University opracowali alternatywny sposób oceny poziomu glukozy - w pocie. O nowym pomyśle naukowców informuje pismo „Science Advances”.

05.04.2017 czytaj

3

3

23.11.2016 czytaj
Artykuły
 


 
Copyright DDSOFT.pl 2009